Hoe voeding van invloed is op de gezondheid van uw hond

Voeding en gezondheid

Ge bent wa ge eet…. Je bent wat je eet. Om de invloed van voeding op gezondheid te begrijpen is het belangrijk te weten dat..

  • ..de maag van een hond normaliter sterk is
  • ..de darmflora van een hond snel van streek kan zijn
  • ..als de darmflora ontregeld is, de organen (zoals nieren en lever) zwaarder worden belast
  • ..dat ontregelde darmflora kan leiden tot problemen met huid, vacht, ontlasting en algehele gezondheid

(Lees hier meer over spijspvertering)

Concreet betekent het dat een hond bij het eten zelf geen onderscheid maakt tussen betere brokken en minder goede brokken.  Goedkoper voer met weinig voedingswaarde maar (kunstmatige) geurstoffen wordt door de hond ongetwijfeld met "smaak" opgeschrokt.  Alles – wat niet bedorven is – gaat doorgaans naar binnen.  Is de maag ontregeld dan zal de hond het mogelijk terug uitspugen. Weigeren van eten kan ook duiden op problemen met het gebit. 

Darmflora van een hond kan ontregeld raken door stress, iets “verkeerds” eten, medicijnen of andere toedieningen maar ook door langdurige eenzijdige –licht verteerbare- voeding na verloop van tijd “verschralen”. Ook sommige anti-oxydanten in voer kunnen schadelijk zijn voor de darmflora.  Het is aan te bevelen om de darmflora regelmatig te voeden. Natuurvoeding voor dieren heeft hiervoor verschillende oplossingen en zal graag per situatie hier verder over adviseren.

Als de darmflora ontregeld is wordt de voeding niet optimaal opgenomen waardoor er meer afvalstoffen de organen kunnen gaan belasten wat uiteindelijk kan leiden tot huid, vacht, ontlastingsklachten en aantasting van de algehele gezondheid. Er wordt dan soms al snel maar geheel onterecht, gesproken over allergie en voedselintolerantie.  

Het ligt voor de hand om de voeding proberen aan te passen aan de aangetaste darmflora. Daarmee wordt het spijsverteringssysteem van de hond verder afgebouwd waarna op enig moment niets meer lijkt te werken. Dierenartsen schrijven dan ook steeds vaker voeding voor met “verknipte” eiwitten die geen reacties op kunnen leveren. Daarmee wordt de afhankelijkheid van dat specifieke voer (wat alleen via de dierenartsen gekocht kan worden) groter maar blijft het eigenlijke - relatief onschuldige - probleem onopgelost.  

Let wel: Natuurvoeding voor dieren stelt geen diagnoses aan de hand van de klachten die de hond heeft. Wij kunnen enkel adviseren wat gezond is voor een hond en op basis van uw ervaringen met uw hond daar een advies bij geven.   Ook heeft Natuurvoeding voor dieren diverse voedingssupplementen die op natuurlijke basis het herstel van de organen, huid en vacht kunnen ondersteunen.