Medicijnen of voedingssupplementen

In de natuur komen veel planten en kruiden voor die gezonde heilzame werkingen hebben. Ze dienen nog al eens als de basis bij ontwikkeling van medicijnen of worden dan chemisch nagemaakt. In de voedingssupplementen die wij hier aanbieden worden uitsluitend de natuurlijke werkzame bestanddelen gebruikt. Bij medicijnen is de dosis vaak hoger waardoor er een snellere, meer acute werking zal zijn maar het gebruik ook gepaard kan gaan met allerlei bijwerkingen.  Toediening van medicijnen is niet voor niets voorbehouden aan dierenartsen.

Met het geven van de voorgeschreven hoeveelheid voedingssupplementen is de werking en herstel meer geleidelijk en het resultaat natuurlijker met minder kans op bijwerkingen. Als na verloop van tijd (soms een paar dagen, soms enkele weken) de klachten zijn verdwenen kan de dagelijkse hoeveelheid stapsgewijs worden afgebouwd.  Als de klachten zich toch weer lijken aan te dienen kan, eventueel op een lagere dosis worden verder gegaan.

Realiseer je dat de werking van medicijnen altijd klinisch moet worden bewezen. Dit is tijdrovend en kostbaar en is een van de redenen waarom medicijnen meestal beduidend méér kosten dan voedingssupplementen. Het is ook de reden dat medicijnenfabrikanten fel gekant zijn tegen het vermelden van geneeskundige werking bij voedingssupplementen.

Om de werking van voedingssupplementen te kunnen begrijpen is het handig om te weten hoe de processen in het lichaam verlopen en hoe de verstoring van die processen kunnen leiden tot allerlei, soms heel andere klachten. En op welke manier voedingssupplementen ondersteuning geven om die verstoringen op te lossen.  Daarbij zijn niet de zichtbare klachten maar juist de onderliggende – voor vrijwel ieder zoogdier gelijkwaardige – processen daarbij leidend.  Wij zullen een huisdier nooit onderzoeken (zoals een dierenarts dat wel doet) maar geven algemeen geldende adviezen ten aanzien van ondersteuning van het “gestel” van uw huisdier. (Lees hier meer over de spijsvertering)

Net als bij uw eigen gezondheid is uw eigen waarneming leidend om te zien of de ongewenste situatie verbeterd. Zolang de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid niet wordt overschreden is kans op negatieve bijwerkingen beperkt. Bij twijfel begin je voorzichtig en bouw je de dosis op naar de aanbevolen hoeveelheid. Let daarom wel goed op dat u voedingssupplementen niet gebruikt in combinatie met medicijnen  met dezelfde actieve stofjes. Bij twijfel: raadpleeg ook uw dierenarts!

Het gebruik van voedingssupplementen ondersteunt de processen in het lichaam omdat het door enige oorzaak op dat moment verstoord is. Naast het geven van voedingssupplementen kan het raadzaam zijn om bepaalde omstandigheden te voorkomen en vaak ook de voeding aan te passen. Zo is het geven van vers vlees (diepvries) beduidend minder belastend voor de spijsvertering en ondersteunt het de darmflora.  Verder hebben we diverse brokken met ondersteunende werking bij specifieke klachten die een stuk minder kosten dan de  - verknipte - voeding die uitsluitend(?!?) door dierenartsen mag worden verkocht.

BELANGRIJK: BIJ ACUTE KLACHTEN RAADPLEEG ALTIJD DIRECT DE DIERENARTS