Krokante, geëxtrudeerde brokken - Hond

De meest voorkomende hondenbrokken zijn zogenaamde “geëxtrudeerde brokken”.  Deze brokken worden onder hoge temperatuur en hoge druk door een matrijs geperst waarna ze “extruderen”  (zoals poffen van popcorn) tot hun uiteindelijke vorm.  Het productieproces kent hogere  temperaturen (+130 graden) waardoor de ingrediënten, zoals natuurlijke vetten, van structuur kunnen veranderen.

Geëxtrudeerde brokken zijn vaak wat harder, luchtiger en lichter verteerbaar dan geperste brokken. Door de ingrediënten en matrijsvorm aan te passen kan nagenoeg elke vorm en samenstelling worden gemaakt.  Fabrikanten maken vanwege commerciële mogelijkheden, daarom graag gebruik van deze productiemethode.

Het is kortzichtig om te spreken over de kwaliteit van “geëxtrudeerde brokken” in het algemeen of ze in het algemeen te vergelijken met geperste brokken. De kwaliteit van een geëxtrudeerde brok wordt net als van de geperste brok grotendeels bepaald door de gebruikte ingrediënten.