Over het houden van kippen
Een kippenverblijf bestaat bij voorkeur uit een ren, een nachthok en een of meerdere legnesten. Een vuistregel is dat per kip circa 1m2 vrije ruimte in een ren nodig is (bij één kip is dat niet voldoende). In het nachthok moeten de kippen op stok kunnen waarbij per kip circa 20-30cm ruimte nodig op de zitstok nodig is. Een andere is uiteraard afhankelijk van het formaat van de kippensoort. Per drie kippen is één legnest aan te bevelen.
In de legnest kan houtvezel worden gebruikt om eieren en de andere uitwerpselen (poep!) op te vangen. Ververs de houtvezel regelmatig zodat er geen vuiligheid aan de eieren en aan de kippenpoten en –veren gaat kleven. Ook stro kan hiervoor worden gebruikt, het kan in de winter ook zorgen voor wat extra warmte in het nachthok
Kippen kunnen in hun leven circa 300-350 eieren leggen. In de zomer, wanneer het lang licht is, zal een kip gemiddeld 5 eieren per week leggen. Door de eieren telkens uit te halen voorkom je dat kippen broeds worden en niet meer van de nest komen.
Een vuistregel is dat kippen die leggen circa 100 gram legkorrel en 40ml water per dag nodig hebben. Dit hangt natuurlijk af van het formaat van de kippen én de eieren. Kippen die niet leggen hebben aan beduidend minder voer (tot wel de helft) genoeg. Zorg dat er altijd voldoende legkorrel beschikbaar is. Door het gebruik van een voedersilo met “zelfbediening” wordt voorkomen dat muizen en ratten kunnen mee-eten.
Een vuistregel is dat kippen die leggen circa 100 gram legkorrel en 40ml water per dag nodig hebben. Dit hangt natuurlijk af van het formaat van de kippen én de eieren. Kippen die niet leggen hebben aan beduidend minder voer (tot wel de helft) genoeg. Zorg dat er altijd voldoende legkorrel beschikbaar is. Door het gebruik van een voedersilo met “zelfbediening” wordt voorkomen dat muizen en ratten kunnen mee-eten. Kippen zijn een groot deel van de dag in de weer met het zoeken naar voedsel. Typerend is het met de poten wegvegen van de grond, een stapje terug zetten en dan met de snavel te zoeken of er wat eetbaars tussen zit. Om aan deze behoefte te voldoen kan, verspreid over de ren wat gemengd graan, grit of andere versnaperingen zoals kippenmuesli of meelwormen worden gestrooid.
Regelmatig verschonen van de legnest, nachthok en ren voorkomt stank en ongedierte. Ondanks goede hygiëne is bloedluis niet helemaal uit te sluiten. Bloedluis zijn kleiner dan een speldenknop en verschuilt zich in kieren en naden van het nachthok en legnest en wordt s’nachts actief en kruipt dan op de kippen. Als de kippen zichzelf en elkaar meer dan anders pikken, als er rode vlekjes op de eieren ontstaan bij het vastpakken de kammen en lellen van de kippen verbleken, dan is er waarschijnlijk sprake van bloedluis.
Behandeling van de kippen, legnest en nachthok is dan nodig. Het is mogelijk om preventief anti-bloedluis te geven echter volledig uitsluiten dat bloedluis optreed is onmogelijk, het wordt ook overgebracht door duiven en andere vogels die in de ren kunnen komen.
Het Dierenwarenhuis / “Natuurvoeding voor dieren” heeft de basisbenodigdheden voor het houden van hobby-kippen.