Voeding & Snacks
Een konijn is een planteneter waarbij de spijsvertering draait om water en vezels. Zorg dat het konijn altijd water, hooi en/of stro ter beschikking heeft. De vezels ervan zorgen dat de darmen hun werk kunnen blijven doen. Behalve vezels heeft een konijn ook voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen nodig. Die zitten in het voer. Als het voer één keer door de darmen is gegaan bevat de poep meestal nog veel essentiële voedingsstoffen. Om alle voedingsstoffen toch goed op te kunnen nemen eten konijnen, die vaak wat kleinere donkere keuteltjes nóg eens op. Wat er dan nog rest zijn de wat grotere lichter gekleurde keutels. Als je konijn zijn eigen keutels niet opeet, en deze aan zijn achterste blijven plakken, is er waarschijnlijk iets mis met zijn voeding. Wellicht krijgt het konijn dan al te veel voedingsstoffen.
Circa 60% van de dagelijkse voeding van een konijn bestaat uit hooi. Dit vul je aan met groenvoer (circa 20%) en een beperkte hoeveelheid brokken (ca 15%). De aanbevolen maximale hoeveelheid brokken is circa 20gram per kg lichaamsgewicht. Brokken zijn er in geperste vorm (konijnenkorrels) of geëxtrudeerde vorm (oa Supreme Selective, Beaphar Care+). Er zijn verschillende soorten voer die afgestemd zijn op de omstandigheden van het konijn. Zo is er voer voor jonge konijntjes (met meer mineralen en calcium), voor wat oudere konijnen (met juist van alles wat minder), binnen konijnen (met extra vitamine D), enz.
Groenvoer kan van alles zijn zoals wortel, witlof en andere loof, maar liever geen bieslook, ui of prei, knoflook, vastere koolsoorten, bonen of rabarber. Gasvorming die dat veroorzaakt kan een konijn namelijk behoorlijk “dwars” zitten.
Het dagelijkse menu maak je compleet met (5%) fruit of snacks.